HELENAS

Un espectacle de Bea Insa // Cia La Pacheca // País Basc
25, 26, 27, 28 de setembre de 2025, 20h // Durada: 70m // Espectacle en Castellà // Cicle #Pontaeri

Sinopsi:

Deconstrucció del mite d’HELENA
Ara des del mite d’Helena de Troia, ara des del documental, ens acostarem a la vida de moltes Helenes, culpabilitzades i estigmatitzades per una societat patriarcal pel simple fet de ser-ho.
Són les HELENAS les causants de les guerres de Troia?

Ironia, intimitat, de la tragèdia al quotidià, les nostres HELENAS lluiten per la dignitat, la justícia i la igualtat.
La violència sexual forma part de la guerra, la violència sexual és al carrer, al meu edifici, és a les xarxes, la violència sexual ha format part de la nostra vida. SEMPRE. … la violència sexual contra les dones és una xacra, una epidèmia.
I mentrestant, les dones moren, bé, no moren. A les dones les maten.
Un relat poètic, performàtic i teatral de la nostra memòria. Parlem del que es pot dir i del que no. Ens qüestionem, reflexionem, ens desestabilitzem. Volem saber el per què.
Mite, actualitat i esdeveniments històrics. Helenes de Troia, d’Ucraïna, de Kosovo, però també de Santutxu o de Còrdova, de Medellín o del Congo…

Fitxa Artística:

Creació, direcció i interpretació: Bea Insa
Ull extern: Ángel Mirou
Vídeos i fotografies: Ángel Mirou
Veu en off en euskera: Garbiñe Arrambarri
Disseny de llums: Patxi Pascual
Producció: La Pacheca Collective
Agraïments:La Fundición Bilbao, Masha Novikova i Centro Asesor de la Mujer Argitan (Barakaldo)

Cicle #PONTAERI
Com les aus migratòries, companyies teatrals d’arreu del món arriben a Barcelona amb espectacles únics i efímers. Aquest cicle ens convida a gaudir d’aquestes peces singulars que travessen fronteres i aterren a la Sala Fènix només per uns dies. Una oportunitat irrepetible de connectar amb veus creatives d’altres geografies.

LA PACHECA COLLECTIVE
(Bilbao-València) és un projecte artístic impulsat per l’autor Ángel Mirou i l’actriu Bea Insa, ambdós professionals amb una llarga trajectòria escènica. Col·laboren tant al País Basc com a la resta de l’Estat amb artistes com Pako Revueltas, Consuelo Barrera, Nerea Aizpurua, Antonio Morcillo, Paul Stouthammer, entre d’altres.

Els seus projectes tenen un marcat caràcter multidisciplinari i una mirada crítica i social sobre la societat contemporània. Les seves línies de treball inclouen la investigació teatral i la recerca de nous llenguatges escènics i audiovisuals.

Des del seu inici el 2017, han creat diverses peces que combinen temes socials amb formes innovadores:

  • 2017: Estrenen PARADIGMA (O cómo Big Pharma curó mi depresión post parto con Storytelling), dirigida per Pako Revueltas.

  • 2019: Produeixen CAMISELLE, una peça sobre el robatori de nadons durant el franquisme, escrita per Ángel Mirou i dirigida per Bea Insa.

  • 2020: Estrena de CONTADO POR ELLAS (Republicanas y antifranquistas), basada en entrevistes a dones que van viure la Guerra Civil i la postguerra.

  • 2022: Presenten TARÁN TRAN TRANSICIÓN, una proposta subvencionada pel Departament de Cultura del Govern Basc i espais com La Fundición Bilbao i San Agustín Kultur

    Gunea (Durango).


 

BEA INSA

Diplomada en Art Dramàtic en Màscara pel Teatre Escola de València, ha ampliat la seva formació a l’Odin Teatret (Dinamarca), amb Andrés Lima, Claudio Tolcachir, el Centro di Ricerca Teatrale de Milà, Teatro Escalante, Roberto Romei, Patrick Rabier, Song of the Goat, Julie Goell, Karmele Aranburu… Ha participat en una vintena d’espectacles professionals, entre els quals destaquen La cabeza del Dragón (Máscara Teatre); Los cuentos de Canterbury (G. Chaucer), amb Ship of Fools; Contado por ellas (Bea Insa), Paradigma (Ángel Mirou)…
Ha viatjat amb els seus espectacles per Espanya, França, Holanda, Alemanya, Polònia, Argentina, Mèxic, Brasil, Colòmbia, Perú, Bolívia, Itàlia, Grècia, l’Equador i Malta. Actualment resideix a Bilbao, on ha treballat amb Ramón Barea i Pako Revueltas, entre altres.
Per Contado por ellas rep la nominació a la Millor Autoria Revelació als Premis Max 2021. Per Hipólito rep el Premi a la Millor Interpretació al CENIT, Certamen d’Investigació Teatral al TNT de Sevilla. El 2023, juntament amb el Col·lectiu HUMOR Y VIDA de l’Equador, obté la beca d’Iberescena amb el projecte FLUJOS DE VOZ (Art, feminisme i emigració).


 

ÁNGEL MIROU
Ángel Mirou és llicenciat en Periodisme i Belles Arts. Des de 2001 escriu textos per a diverses companyies teatrals basques (La Chusma Teatro, Hortzmuga, Tearto Teatro, La Cocina, Cia. Tornado…). El 2015 escriu amb el director Pako Revueltas una nova dramatúrgia de Una casa de muñecas, un espectacle nou a partir de l’obra d’Henrik Ibsen, produït pel Teatre Arriaga de Bilbao. A partir de 2016 escriu per a les actrius Leyre Berrocal i Bea Insa les peces Vidas pasadas i Plano Secuencia.
El 2017 funda amb l’actriu Bea Insa la companyia La Pacheca Collective. Fins ara han creat Paradigma, una obra amb un ampli recorregut per Euskadi, tot l’Estat espanyol, Perú i Bolívia, així com el curtmetratge…


 

DOSSIER OBRA

Amb el suport de:

logo_osic_sala_tenix

Comenta HELENAS.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *